Partnereink:

hyperdesmo.hu

hyperdesmo.sk

izolaciapur

szórt szigetelés

szórt polyuretán

štrko-piesky

epoxidové podlahy

-Zárt cellás szórt purhab-


Hatékony vízálló és hőszigetelés

A kemény PURhab megfelelő kiegészítés a modern tetőszerkezet és a fal építésére használt anyagokra.

Miért szükséges ilyen fajta szigetelést használni?

A modern tetőszerkezetnek sok előnye van, amelyek közé tartozik az egyszerű alkalmazás és sokszor az alacsony ár is átszámítva a fedett felületre, mindezek mellett fontos az esztétikus kinézet és a hosszú élettartam.
Pont ezek a tulajdonságok döntenek az anyag kiválasztásáról és népszerűségéről.
Különböző fémlemezek, trapézlemezek , laminált táblákról, panelekről és hasonló anyagokról van szó.
Sok felhasználó nagyra értékeli az előnyeiket, mindazonáltal szükségét érzik az így befedett tetőt vagy falat szigetelni.
Ennek az oka, hogy ezek az anyagok nagyon érzékenyek a hőingadozásra, amelyeknél páralecsapódásra kerül sor esetleg inovati keletkezésére a falak és a tető felületén.
Ha magas levegőnedvességgel állunk szemben a helységekben a lecsapódott víz elkezdhet lecsepegni a tető felületén esetleg lefolyni a falakon, rémálommá válhat ami tönkreteszi az épületet és szerkezetét.
Olyan létesítmény esetén amely tenyésztésre van szánva a túlzott nedvesség a tenyésztett állatok kényelmetlenségét és megbetegedését okozhatja, a berendezések meghibásodását, a raktárakban tönkreteszi az elraktározott anyagokat és termékeket.
Ezért szükséges a modern fedések tulajdonságaihoz hozzáadni a kemény szórt PUR habot. Ami ezt a rémálmot egy nap alatt feloldja.

Az szórt pur szigetelés IZOLACIAPUR legértékesebb előnyeihez tartoznak:A kemény PURhabra jellemző a magas tapadás a felülethez leggyakrabban fémlemezhez, azbeszteternithez, fához vagy acélhoz összehasonlíthatatlan más rendszerekkel.
Ennek a tulajdonságának köszönhetően tökéletesen tapad az alátéthez ,és egy egységet alkot vele.
A tapadás erőssége az alátéthez gyakran egyenlő a felhasznált anyag szakítószilárdságával vagy meghaladja azt.
Ez biztosítja, hogy a szigetelőréteg a tető vagy a fal felületén mindíg elválaszthatatlan réteget alkot az alátéttel.
Ennek a tulajdonságnak köszönhetően lehet garantálni, hogy a felhordott szórt purhab réteg nem fog lerepedezni az alátétről ami a víz cseppfolyósodását (a víz beszivárgását a szigetelőréteg alá) okozhatná.
A minimális vízabszorpció és a magas diffúziós ellenállás okozza, hogy a szigetelőréteg nem telik meg vízzel és így megtartja a tökéletes hőszigetelő tulajdonságait extrém körülmények közt is amelyek nagy hőkülönbségek közt az épület benti és kinti felén a jelenlegi magas levegő vízpáratelítettséggel.
Következő főbb előny az a tény, hogy a szigetelőréteg nem változtatja meg a tömegét mivel nem szívja magába a vizet, és ezért nem növeli a tető és az épület szerkezetének a terhelését.
Ennek köszönhetően a tárgyak hosszabb ideig tölthetik be az adott funkciójukat, és a befektetőket kisebb költségek várják a javításokkal kapcsolatban.
Mivel a réteg belsejében nem keletkezik nedves környezet ez a szigetelőrendszer nem keltető a baktériumok és penész számára, a purhab felülete ha tisztán van tartva sok éven át steril marad.

A szórt pur szigetelés rendszer nem csak szép maszk.
Praktikus, nem átengedő kompakt szigetelés- tökéletesen 100%-osan ellenáll a víznek, fagynak és a meleg - hideg ingadozásnak.


Milyen vastag réteget megfelelő használni?

Hogyha az épületet csak páralecsapódás ellen akarjuk védeni elég ha a szigetelőréteg 3cm vastag, természetesen azzal a feltétellel, hogy a bélelés és a tapadó szerkezet is légmentesen fedett lesz habbal.
Némely esetben mikor gyakori a hőmérséklet ingadozás és a magas levegőnedvesség vagy rossz a szellőztetés.
Akkor is így teszünk ha hatékony hőszigetelést akarunk elérni-ha programosan akarjuk vezérelni a hőmérsékletet az épületben.
A lehetőségeink ebből a szempontból majdnem korlátlanok.
Természetesen meg kell jegyeznünk, hogy zárt cellás szórt purhab szigetelés 10cm nél nagyobb réteg használata sok esetben nem gazdságos mert sok épületben a levegőcsere szellőzőrendszerrel van végrehajtva ami mindíg hőveszteséggel van összekapcsolva, amelyek nem ritkán meghaladják a veszteséget a falak vagy a tető általi hőveszteséggel.
Hasonló tényező adott épületben lehet több is, ezért megfelelő a tisztán műszaki számításokat korrigálni változó paraméterekkel, amelyek a számításokban gyakran nincsenek feltüntetve( hő kibocsátása üzemi berendezésekkel vagy állatokkal stb.)
A másik oldalon nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a hab nem festék és nem lehet olyan vékony rétegben sem felhordani mint a festéket. Ha azt akarjuk, hogy a hőszigetelő réteg betöltse az adott funkcióját nem lehet túl vékony például 1 cm vastag.
Ebben az esetben nem biztosít sem hőszigetelő és vízszigetelő funkciót sem, csak bizonyos mértékben.
A szórt purhab szigetelés tulajdonságai egy adott területtel vannak egybekötve, amelyet úgy biztosíthatunk be, hogy kialakítunk egy szigetelőréteget egy adott vastagsággal.
Az eddigi tapasztalat azt diktálja, hogy a szigetelőréteg amely hatékony akadályt fog biztosítani nem lehet vékonyabb mint 3 cm.

Milyen épületekben lehet ezt a fajta szigetelést alkalmazni?

Ezt a fajta szórt szigetelést szinte minden épületben lehet alkalmazni, a szórt poliuretán ugyanis tökéletes tapadást biztosít az építészetben használt anyagok többségéhez.
Ezért majdnem mindegyik felület az épületben alkalmas alátétet biztosít a szórt purhab felhordására.
Ezt a rendszert sikerrel használhatjuk közvetlen fóliára abban az esetben is ha polietilénbol vagy polipropilénbol van, habár ebben az esetben jobb ezt a felületet először kimerevíteni úgy, hogy kialakuljon egy afféle rács amelyre a hab rögzítődik.
Az említett helyzet padlásszobában szokott megtörténni, ahol a szarufák közé fólia húzódik vagy membrán.
A szigetelőréteg utána hozzátapad a szarufákhoz vagy a habban elmerült lécekhez.
Tökéletes példa az SZÓRT PURHAB rendszer alkalmazására a raktársátor hőszigetelése belülről.
A felhasznált szigetelőréteg minimálisan 7 cm-es vastagsággal elválaszthatatlan egységet alkot a szerkezettel és a vízálló vászonnal (monolittal) és praktikusan tölti be funkcióját (védelmet hideg ellen, meleg ellen, cseppfolyósodás ellen és megakadályozza az energiaveszteség akár 95%-át.)

Következő érdekes megoldás parkolóház tetőjének, tárolóhelynek vagy hangárnak a szigetelése ahol a lecsapódó vízcseppek mindíg megkeserítik az életünket.
Ilyen esetekben elég 1 nap munka és örökké elfelejthetjük az idegesítő fejünkre , gépjárművünkre, különböző berendezésekre vagy az elraktározott anyagra potyogó cseppeket.

Az utolsó érdekes alkalmazása a SZÓRTPURHAB rendszernek a mozgó objektumok hőszigetelése.
Ez ideális módszer gépjárműtartályból hűtődobozt csinálni.
Elég elégségesen vastag réteget felhordani anélkül, hogy szükséges lenne szétszedni a falakat vagy az ajtókat.
Ezután már csak hozzácsavarozzuk a falburkolatot laminált deszkákból és kész is.
Ugyanilyen módszerrel lehetséges szigetelést létrehozni ami véd a hideg és a páralecsapódás ellen néhány hajón is- a purhab a nyers hajótestre van felhordva készen egyéb módosításokra.

Azokon az alkalmazásokon kívül amelyeket ezeken az oldalakon tüntetünk fel ennek a szórt szigetelő rendszernek léteznek más felhasználási módszerei is.
Ezt a szigetelőrendszert az épületen belül és kívül is fel lehet használni.
Külső felhasználás esetén feltétel nélkül muszáj a szigetelőréteget védeni olyan anyaggal amely meggátolja a pusztító UV sugárzás áthatolását.
Nem megfelelő dolog habbal takarni a nedvszívó anyagokat mint pl. gyapjúszigetelés ha vízzel állnak kapcsolatban.
Ebben az esetben belülről állandóan vízzel telített hibridet alakítanánk ki, mert a purhab megnehezíti a víz elpárolgását a nedves rétegről. Ebben az esetben jó megoldás lehet (habár sokszor felesleges) befedni a poliuretánnal szigetelt felületet következő gyapjúréteggel.
Ha meg kéne említenünk az alkalmazásokról, ahol a habszigetelés nem lenne megfelelő akkor meg kell említenünk a helyhiányt.
A szórást végző személynek elég hely kell, hogy szabadon mozoghasson és végezhesse a szórást nem nagyobb távolságról mint 1 méter és nem kisebbnél mint fél méter.
Ez a működési terület szükséges jó szigetelőréteg és esztétikus kinézet kialakítására.
Következő tényező amely meggátolja ennek a szigetelésfajtának a felhasználását a környezet lehet, elsősorban a 140 C-ot meghaladó hőmérséklet(hosszidejű hatás).
Egyéb problémák nem szoktak előfordulni. Alkalmas felszerelés esetén a szigetelőmunkákat akár 0C-alatt is lehet teljesíteni.

Következő fő előnyei a szórt PURHAB szigetelés rendszernek.

Ennek a rendszernek a fontos előnyei közé tartozik az alacsony vízfelszívódás és a magas diffúziós ellenállás vízgőz ellen- ennek köszönhetően ennek a szigetelésnek a használata gyakorlatban sok előnnyel jár: a réteg nem szívódik fel vízzel és ezért nem veszti el a hőszigetelő tulajdonságait még nedvesen sem.
Nem szükséges speciális gőzgátló vagy gőzátengedő fóliák használata vagy rendszer a szigetelőréteg szellőztetésére mint pl. speciális rések és lyukak az épület falaiban.
Nem növeszti a saját tömegét- a megterhelés a tetőre állandó, nem növekszik a szigetelőréteg megnedvesedése által sem.

Öreg épület helyreállítása esetén sokszor elkerülhető az öreg tetőszerkezet eltávolításával járó kiadások vagy a penésszel megtámadott falak lebontása.
A szórt pur szigetelőrendszer védi a fém lemezt és a tetőszerkezetet rozsdásodás ellen, fa szerkezeteket és a deszkákat rothadás ellen, az épület falait a nedvességtől és ezzel penésztől is.
A anyagok a szórt szigetelésre az E osztályú tűzveszélyességi osztályba tartoznak amely azt jelenti, hogy a szigetelőréteg nem jelent veszélyt tűz keletkezés szempontjából, önkioltó tulajdonságai vannak- némelyik esetben tűz keletkezése esetén a tűz forrásának a kioltását okozza.
A PUR szórt szigetelés ellenálló tipikus oldószerek ellen amelyek ragasztókban és lakkokban megtalálhatóak, beleértve kátrányt és tömítőt úgy mint melegen úgy hidegen alkalmazva. Ilyen szigetelőrétegre félelem nélkül lehet közvetlen felhordani minden fajta kotőelemeket, ragasztókat, melegen felhordott tömítést is lehet használni.
Ez a hatékony szórt szigetelés nedvesség ellen és hőszigetelés 3cm-es vastagsággal nem ízlik a rágcsálóknak és ezek a károkozók nem választják ki tartózkodóhelyként sem- ez a tulajdonság főképp kívánatos olyan épületekben amelyek állatok tartására és élelmiszerek tárolására vannak szánva, valamint járható felületekre.